Cykler & Udstyr

Herunder kan du se vores forskellige bikepackingcykler, og pakkelister vi typisk bruger på tur.

Bikepackingcykler

Vi elsker at cykle. Det er så simpelt som det. vi elsker simpelthen bare at cykle. Og vi elsker især at udfordre os selv med hårdt terræn, over store bjerge, på ensomme strækninger gennem sandblæste ørkner, over fjerne stepper, gennem kolde snelandskaber. Vi elsker alt som tager os langt langt væk fra de sorte asfaltveje og alt der dufter af eventyr og frihed.

Når vi har cyklet så mange forskellige typer bikepacking, kan det kun lade sig gøre, fordi vi samtidig har en stor passion for udstyret. Både cyklerne, og det udstyr som skal passe til udfordringen. Om det så er et race i Kirgisistans bjerge, en krydsning af kontinenter, eller en vinterekspedition i -30grader.

I det følgende dykker vi ned i vores forskellige typer cykler, hvad de kan, hvilket eventyr de passer til. Og hvordan vi typisk pakker dem.

Mountainbike

Vores mountainbikes er dem vi allermest elsker at cykle bikepacking på. De er lette nok til at være hurtige, og robuste nok til at kunne køre virkeligt heftigt terræn, eller seriøst mange kilometer. Derfor bruger vi dem både til de lange ekspeditioner når vi krydser kontinenter, og til races hvor terrænet er ekstremt.

Vi justerer cyklerne inden hver tur, i forhold til den opgave der venter. Enten kan de tunes med affjedring, klikpedaler og let oppakning til at køre race eller hurtige lette ture. Eller de kan sættes op med stiv gaffel, bagagebærer, komfortabel kørestilling og flade pedaler, så de kan køre dag ud og dag ind, over lange strækninger.

Vores nuværende mountainbikes er håndbyggede cykler fra vores venner hos BenBen.

Custombygget BenBen titanium enduro hardtail

BenBen carbon 29″ i35mm hjulsæt

  • Forhjulet er bygget på et SON28 dynamonav
  • Baghjulet er bygget på et DT Swiss 240 superboost nav

Rockshox Pike 120mm gaffel / Seido BPS gaffel

Shimano XTR bremser

SRAM GX 12speed geargruppe

Fox transfer dropperpost. 175mm

Klite USBopladning og lygtesystem

Kenneths pakkeliste til Silk Road Mountain Race

Kenneths pakkeliste til lang ekspedition

Custombygget BenBen stål enduro hardtail

Costum paintjob af Carbel Colors

BenBen carbon 29″ i30mm hjulsæt bygget på DT Swiss 240 nav

Rockshox SID 120mm gaffel / Cotoc Alpaca gaffel

Shimano XT bremser

SRAM GX 12speed geargruppe

29+ bike

Vores 29+ cykler i stål er egentlig bygget som store, sjove mountainbikes. Men vi har mest brugt dem til ekspeditionsbikepacking. Bl.a. på turen fra Argentina til Alaska. Men også i Island og andre steder har vi kørt på dem. Cyklerne er costumbyggede cykler fra BenBen. På trods af de store 3tommer dæk, er cyklerene forholdsvis lette og geometrien er sjov og legende. 29+ var i mange år den forestrukne hjulstørrelse til heftig bikepacking, og man kan roligt sige at denne cykeltype i sig selv har været med til at definere hvad moderne bikepacking kan. De muligheder cyklen giver for at tackle terræn, har flyttet grænserne for hvad man kan opnå på en pakket cykel. Selvom 2.6 eller sågar 2.25 dæk efterhånden er blevet mere normalt indenfor bikepacking, så er 3.00 stadig en gylden standard, som bestemt ikke er glemt.

BenBen custombygget stål rigid hardtail.

29×3.00 hjul monteret på Surly Rabbithole fælge og Hope nav

SRAM GX 11speed geargruppe

Shimano XT bremser

Med custombygget stål bagagebærer, til de store ekspeditioner

Kenneths pakkeliste til lang ekspedition

BenBen custombygget stål rigid hardtail.

29×3.00 hjul monteret på Surly Rabbithole fælge og Hope nav

SRAM GX 11speed geargruppe

Shimano XT bremser

Med custombygget stål bagagebærer, til de store ekspeditioner

Gravelbike

Vores gravelcykler bruger vi ofte herhjemme til dagsture og træningsture. Men vi bruger dem også til kortere og hurtigere bikepackingture, især i Danmark, men også i udlandet.

De er væsentligt hurtigere end vores hardtails, og smidige nok til at kunne køre let singletrack. De kræver en helt let oppakning for ikke at belaste cyklen for meget, og holde hurtigheden.

BenBen/ Hansens is cykel. Stål.

BenBen carbon 29″ i30mm hjulsæt bygget på Chris King nav

Carbon forgaffel

SRAM Apex gruppe

Kenneths pakkeliste til light and fast

BenBen Edition cykel. Titanium.

BenBen 29″ i30mm hjulsæt bygget på BenBen nav

BenBen stål gaffel

Shimano GRX gruppe

Fat Viking race

Fatbike

Kenneth investerede i 2022 i en fatbike, for at tage hul på vintereventyr på cykel. På en måde har fatbiken altid stået som den mest ubrugelige cykel jeg kunne forestille mig. Men jeg må også indrømme den har en vis charme med sin “jeg-kan-alt” udstråling. Når jeg tænker på hvor den moderne bikepacking startede, i de øde områder i Alaska, så er fatbiken den perfekte cykel til netop at kunne få rytteren sikkert gennem al slags terræn. Jeg købte en Surly fatbike, og som de skriver på deres hjemmeside, så kan den “bunnyhoppe en grizzlybjørn”! Det er dog en cykel som kun skal bruges i sit rette element, for på almindelige veje vinder man ikke spurten!

Surly Ice Cream Truck. Stål.

Opgraderet med SRAM GX 11speed. 1 klinge foran.

Opgraderet med DT Swiss 80mm letvægtsfælge

Schwalbe Al Mighty 26×4.80 med spikes

Kenneths pakkeliste til Vinter bikepacking

Cargobike

Kenneths allerførste langtur på cykel, i 2014, foregik på en ladcykel. Det er absolut den nemmeste måde man kan tage på cykeltur. Man er fri for at tænke over specielle tasker, for man smider bare en sportstaske på ladet. Turen gik fra Skt. Petersborg i Rusland, til Odessa i Ukraine. Det var en gave at cykle på ladscyklen, fordi den åbner så mange sjove samtaler med folk. Alle er nysgerrige på cyklen, og dermed er det nemt at møde folk. Men på turen fandt jeg også ud af at det lille forhjul begrænsede mig i at kunne køre ad grusveje og ind i de store skove. Så allerede her startede nysgerrigheden på mere terrængående cykler, til de næste ture. Det skal heller ikke undervurderes hvor tung cyklen er, sammenlignet med almindelige cykler. Så der blev arbejdet godt igennem.

Omnium Cargo

20tommer forhjul – 700c baghjul

SRAM X7 geargruppe

Shimano XT bremser

Pakkelisten er gået i glemmebogen. Men det jeg husker bedst er et telt til 300kr fra T Hansen.