Vi vågner tidligt ved at køerne bliver malket i rummet under, hvor vi sover. Vi ligger i køjesenge sammen med to andre cyklister i et fantastisk rum bygget af bæredygtige materialer. Med muld-toilet og varmt brusebad, opvarmet af solen.
Vi befinder os på Palugo farmen i Ecuador. En økologisk gård, outdoor skole og hjem for de tre Dammer brødre; Michael, Thomas, Mathias og deres søde familier. Herudover også forældrene Francisco og Adela, som startede gården for mere end 40 år siden.
I starten drev de landbruget på konventionel vis, men langsomt blev det lagt om til at være økologisk. De kunne ikke forene sig med den traditionelle tilgang til landbrug, brug af kemikalier og stordrift. Palugo var den første gård i Ecuador, som fik certificeret deres mælkeproduktion som økologisk. Det er enestående i sig selv, men det er endnu mere fantastisk, hvordan familien har formået at tage tradionelle produtions- og håndværksmetoder og bringe dem op til nutiden.
‘Der er kun en måde’ siger Michael. Han henviser til måden at producere fødevarer på. Det skal være bæredygtigt og lokalt. Det betyder, udover at deres fødevareproduktion er uden kemi, at familien bygger af og anvender naturmaterialer i deres hverdag. Deres vision er at genskabe forbindelsen mellem mennesker og omgivelserne. At styrke jorden i stedet for at udnytte den.
Palugo farmen ligger tæt på hovedstaden Quito. Byen vokser konstant og derfor er flere interesserede i at købe jorden til en meget høj pris. Det bider familien ikke på. De står fast på at beholde jorden, den smukke natur og kæmpe for at drive stedet videre. For deres børn og børnebørns skyld. Og fordi de slet ikke kan forestille sig at være adskilt fra naturen.
Faren, Francisco, har foreslået et lovforslag, som skal frede landbrugsjord i Ecuador. Desværre er det ikke alle, som tænker som Dammer familien. Francisco fortalte, at nogle landmænd kun venter på at byen rykker så tæt på, at de kan sælge jorden og blive rige. Ecuador er det land i Sydamerika med størst befolkningstæthed, og hvis tendensen fortsætter, fortrænges landbruget til de høje bjerge.
Familien beskriver selv stedet som en oase. Og det er virkelig en oase. En oase som kommer andre til gode. Hver tirsdag morgen pakker og leverer familien økologiske grøntsagskasser til ca. 30 familier i området og i Quito. Herudover kan familierne også tilkøbe æg, ost, yoghurt og kylling. Alt frisk fra gården.
Modtagerne ved ikke, hvilke eller hvor mange grøntsager, de får leveret. Det afhænger af sæson og hvor stor høsten af ugens grøntsager er. Af og til ringer modtagerne og spørger, hvad de skal bruge de forskellige grøntsager til. Det er godt at kunne inspirere folk til at bryde rutinerne og blive mere kreative i deres madlavning; siger Michael.
Konceptet er, modtagerne betaler for minimum tre måneder ad gangen og op til et år. Hvert år holder de et møde, hvor de transparent lægger alt frem. De inviterer også modtagerne til arrangementer på gården, hvor de laver mad eller arbejder i marken.
En form for kollektivt landbrug. Det minder meget om Community Supported Agriculture, som startede i USA, men spirer frem i det små, i hele verden. Et fællesejet landbrug, hvor forbrugerne er involveret og betaler forud for sine produkter, så landmanden har midler til at producere fødevarerne. Hvis høsten slår fejl pga. fx tørke hænger landmanden ikke alene på byrden.
En modreaktion både mod den ærgerlige udvikling af kæmpestore landbrug samlet på få hænder for at kunne producere til detailhandlens (i sidste ende forbrugernes) krav om billige fødevarer og forbrugernes fjernelse fra fødevarernes oprindelse. I et fællesejet landbrug og på Palugo er der kort fra produktion til forbruger, og det er derfor mere bæredygtigt. Brugerne er involveret, så de forstår processen og hvorfor kvalitet koster. Det er ikke så langt fra andelstankegangen, som tidligere har været bærende i Danmark.
De tre brødre er vokset op i Ecuadors bjerge, og de fik deres første mountainbike som barn, hvor de drønede rundt på gården. Det voksede til en passion for eventyr og outdoor-aktiviteter. De er alle certificerede bjergguider, outdoor- og mountainbike-entusiaster, og de har udvidet Palugo farmen til også at være afsæt for et fire måneders outdoor uddannelsesforløb for unge mellem 16-18 år. I år har de 14 elever. De fleste fra USA, men også fra Europa og Ecuador.
Igennem forløbet skal eleverne på forskellige ekspeditioner til lands og til vands, hvor de lærer om navigering, camp-liv og den specifikke aktivitet. Herudover udvikler eleverne håndværksmæssige færdigheder. De syer bl.a. deres egen rygsæk, arbejder med træ og andet håndværk.
Eleverne må ikke have deres mobiltelefon på sig, mens de har undervisning eller er på ekspedition. Michael fortæller, hvordan eleverne i starten er frustrerede, men ender med at synes, det er helt fantastisk. Han fortæller også, hvordan eleverne gennemgår en kæmpe udvikling i løbet af månederne. Det kan vi levende forestille os. Hvis vi var 16 år ville vi helt sikkert tilmelde os.
Visionen om at leve i relation med naturen skinner også igennem på måden, familierne har indrettet sig på. Alle tre familier bor i de mest fantastiske unikke smukke træhuse, som de selv har bygget i natur-materialer. Husene er så flotte, og når man træder ind i dem, kan man slet ikke lade være med at smile, slappe af og føle sig godt tilpas. Familierne er utroligt kreative og bevidste om materialer og vildt gode til at bruge deres hænder.
Vi hørte om stedet gennem et andet par, som bikepackede i Ecuador, og de forslog, at vi skrev til Michael for at høre, om vi måtte komme forbi og overnatte. Alle tre brødre er tossede med cykling og bikepacking, så det kunne være rigtig sjovt at besøge dem. Svaret var; selvfølgelig! Kom endelig forbi. Selvom de havde travlt pga. de modtog studerende den uge, vi var der.
Familierne er et fantastisk bevis på, at hvor der er hjerterum er der husrum. Gæstfriheden var overvældende, og vi blev involveret i de forskellige gøremål på gården. Planen var bare at blive en enkelt overnatning, men det blev til fire dage. Det var for svært at tage afsted fra dette fantastiske sted og skønne mennesker.
Der er de gode oplevelser og så er der de oplevelser, som berører og flytter én. Denne oplevelse hører bestemt til den sidste kategori. Familien Dammer har kærlighed til naturen og en vision om at leve i forening med den. En smuk vision, der skinner igennem alt, hvad de foretager sig. Integreret i hverdagen på den mest naturlige måde. Vi er mange, som taler om, hvad man kan gøre. Familien Dammer handler. Både sted og mennesker er super inspirerende, og de får os til at tro på, vi kan gøre en forskel. Sammen.
Og nu hvor vi ikke selv kan på familiens outdoor skole Nahual kan vi kun opfordre til, at hvis I kender nogle eller kender nogle, som kender nogle, der er mellem 16-18 år så skynd jer at sende dem afsted på deres livs oplevelse til Nahual outdoor skole.
U